Kayıp şehitler son yolculuğa uğurlandı

P1650431P1650433P1650452

Taşkent yine şehitlerine ağladı. 42 yıl önce Taşkent, Terazi ve Tatlısu’da evlerinden alınarak götürülen 82 Kıbrıslı Türk için Taşkent Şehliği’nde tören düzenlendi.
Törende ayrıca 42 yıldır kayıp olan ve Yerasa ile Pareklişa bölgelerindeki taşocaklarında bulunarak kimlik tespiti yapılan 33 şehit, askeri törenle şehitliğe defnedildi.
33 kayıp şehit askerlerin omuzlarında Taşkent Şehitliği’ne getirildi.

P1650475P1650515

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan törene şehit ailelerinin yanı sıra üst düzeyde devlet ve hükümet yetkilileri katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün, eski Cumhurbaşkanı Mehmetali Talat , 28’inci Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, bazı bakanlar, milletvekilleri, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ve bölge muhtarları katıldı.

P1650518P1650489P1650494

Törende duygu dolu bir konuşma yapan Taşkent Kayıp Yakınları Komitesi Başkanı Erdinç Erdağlı, ada tarihinin en acı sayfalarından birinin bugün yeniden yazıldığını söyledi. Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmaları ile iki farklı bölgede kurşuna dizilen şehitlerin kalıntılarına ulaşıldığını kaydeden Erdağlı, 2007- 2008 yıllarında yapılan kazılarda Yerasa bölgesindeki bir maden ocağında 45 kişilik birinci gruba, 2014 yılında ise Pareklişa bölgesindeki bir taşocağında 37 şehitten 35’ine ulaşıldığını anlattı.

Ahmet Hamza ve Niyazı Musa isimli şehitlere ise henüz ulaşılamadığını belirten Erdağlı, “ancak ailelerimize söylemek isterim ki onlarla ilgili çalışmalar, bir sonuç alınıncaya kadar devam edecekti” dedi.

P1650530

Törende cenaze namazı kılındı. Şehitlerin isimleri tek tek sayılarak helallik istendi. Ailelere şehitlerin fotoğraflarının teslim edilmesin helallik istendi. Ailelere şehitlerin fotoğraflarının teslim edilmesinin ardından defin işlemine geçildi. Sevdiklerini son yolculuğuna uğurlayan acılı ailelerin feryatları arasında şehitler toprağa verildi.
Tören şehitlere ait eşya ve fotoğrafların sergilendiği müzenin gezilmesi ile sona erdi.

P1650562P1650561P1650542